Geef endometriose een stem – Evie

Food is a passion, let’s share

Ik ben Evie, 44 jaar en woon samen met mijn man en onze 2 knotsgekke konijnen Lousje & Marie. Professioneel werk ik als projectmanager in de voedingsindustrie. Ook daarbuiten ben ik als rasechte foodie heel vaak bezig met verse producten in de keuken en laat ik mijn passie en creativiteit graag los op mijn “Bakvis” taartjes, koekjes enz (die ik meestal deel met familie, vrienden en collega’s ;).

Als ik niet in de keuken sta, kan je me vinden op de (koers)fiets of MTB in de natuur en breng ik graag tijd door samen met mijn man, onze familie en vrienden. 

ENDOMETRIOSE-TRAJECT

Your health is a gift, take care 

Mijn verhaal over endometriose begint ongeveer 30 jaar terug, toen ik als tiener heel pijnlijke en onregelmatige maandstonden had. Klassiek kreeg ik op mijn 16e de pil voorgeschreven, deze zorgde voor beduidend minder pijn maar “endometriose” kwam toen nog niet ter sprake.

Pas in 2011, na 4 jaar vruchtbaarheidsbehandelingen zonder succes, stelde mijn (toen reeds 3e) gynaecoloog voor om een kijkoperatie te doen. Mijn moeder had immers endometriose (ze onderging een hysterectomie) en hij vermoedde dat dit ook bij mij het geval kon zijn en mogelijk de oorzaak was van de verminderde vruchtbaarheid.

Tijdens deze laparoscopie werd inderdaad endo gevonden én (zo goed als mogelijk) weggehaald, in de hoop dat de daaropvolgende IVF/ICSI pogingen tot meer succes zouden leiden. Maar dat succes bleef uit en mijn man en ik namen in 2012, na 5 jaar vruchtbaarheidsbehandelingen, de moedige beslissing om met ons 2-tjes verder te gaan en afscheid te nemen van onze “later als er kinderen zijn”…

Het vruchtbaarheidstraject en het bewust worden van het feit dat er geen kinderen zouden komen was een moeilijke periode. Het maakte ons echter niet alleen als koppel sterker, maar omdat we er bewust voor kozen om hierover open te zijn naar onze omgeving, kregen we ook heel veel steun van ouders, familie, vrienden, collega’s en leidinggevenden. Tot op vandaag zijn we hen hier nog steeds heel dankbaar voor!

Ook al hadden we er niet voor gekozen om kinderloos te blijven, we beslisten samen om ons geluk niet langer uit te stellen en te genieten op de fiets, te reizen, actief te zijn in het verenigingsleven, uitjes te maken met vrienden,…

En dat ging goed tot in 2019 – tot er allerhande “vage klachten” de kop opstaken:  uitstralingspijn in mijn been, lage rugpijn, hoofdpijn, concentratie- en darmproblemen, tussentijdse bloedingen….

Van de ene dokter naar de andere, veel beeldvorming die geen uitsluitsel kon geven, eindeloze kinesessies zonder resultaat. Niemand leek te weten wat er aan de hand was of wat het verband was. Ik probeerde naar mijn lichaam te luisteren, maar begreep het niet. En dat was op zijn zachtst uitgedrukt behoorlijk frustrerend!

Tot we in maart 2022 nav de jaarlijkse “Endometriose awareness maand” (met grote dank aan Behind Endo (Stories) vzw & Endo Insideout!) te horen kregen wat endometriose juist was en wat het met jouw lichaam doet! Het is nl véél meer dan enkel wat “verklevingen”  met impact op de vruchtbaarheid! Plots gingen er belletjes rinkelen, raapten we alle moed bij elkaar en gingen we een uitgebreid gesprek met de gynaecoloog aan.

Finaal onderging ik in oktober 2023 een nieuwe uitgebreide operatie om alle verklevingen en endometriosehaarden via robotchirurgie weg te halen. Ditmaal door een gespecialiseerd endometrioseteam en in samenwerking met mijn osteopaat die me tot op vandaag wegwijs maakt doorheen de (para)medische wereld. Een spiraal zorgt er bijkomend voor dat  menstruatiebloedingen en -pijnen uitblijven.

DAGELIJKS LEVEN

Knowledge is a key, spread it and it will open doors: project BEA

Omdat ik opnieuw zelf aan het roer wilde staan van mijn gezondheid, begon ik ook uitgebreid te lezen over endometriose, volgde ik infosessies via endocommunities, luisterde ik naar (lifestyle) podcasts, … 

Het boek “Heal endo (Katie Edmonds)” was voor mij een echte eye-opener, het legt immers haarfijn uit hoe endo geïmpacteerd wordt door verschillende aspecten van levensstijl én hoe dit hand in hand kan gaan met de puur medische benadering (zoals excisie-chirurgie en hormoontherapie). Momenteel kunnen we endometriose nog niet genezen, maar verschillende wetenschappelijke studies en getuigenissen wereldwijd tonen aan dat een gezonde levensstijl en complementaire aanpak een positieve impact kunnen hebben op de ontwikkeling van endometriose.

Plots besefte ik dat ik in plaats van boos en gefrustreerd te zijn op mijn lichaam, ik het maar beter kan leren begrijpen om het zo op de beste manier te ondersteunen. En dat leidde tot de “geboorte” van  mijn persoonlijk (levens) project: BEA. BEA staat voor Bijzondere Endo Aanpak, maar is eveneens de naam die ik gaf aan mijn baarmoeder. De baarmoeder die ik jaren aan een stuk verwenste omdat ze alles deed behalve “baren”, de schuld gaf van de pijn en ellende… Dingen een naam geven helpt om te verbinden.

En dat is wat ik nu doe: verbinden met mijn lichaam dmv focus op voeding om zo de darmproblematiek aan te pakken. Samen met mijn gedreven kine mijn (deep) core en andere spiergroepen trainen nadat de verklevingen werden verwijderd, focus op slaap en stress, hormonen terug in balans brengen samen met mijn osteopaat… Kleine maar stuk voor stuk succesvolle stappen in mijn “project”!

For what you don’t know, make your network grow

Als endosister besef ik dat ik veel geluk heb gehad om omringd te zijn door een lieve man, begripvolle familie, vrienden en collega’s. Geluk dat de informatie me tijdig bereikte dankzij de endocommunity en dat ik begeleid werd en wordt door gedreven professionals die stuk voor stuk een verschil uitmaken in de succesvolle aanpak van endo! Genezen kunnen we nog niet, er is op verschillende vlakken nog een lange weg te gaan om tot een duurzame endobehandeling en -beleid te komen, maar samen kunnen we dit aanpakken! Door te connecteren, mekaar te inspireren en te supporteren.

Let’s connect & spread the word!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Updates

(Behind) Endo Stories

Endo Stories – Kiki

Mijn Strijd met endometriose: een verhaal van kracht en doorzettingsvermogen Graag deel ik mijn persoonlijke verhaal over mijn endometriosetraject met jullie. Mijn naam is Kiki

Verder lezen