Endometriose: de onzichtbare en stille strijd van miljoenen vrouwen wereldwijd

Endometriose blijft stiefmoederlijk behandeld worden door de gezondheidszorg en het beleid. Ondanks de grote prevalentie van de aandoening bestaan er talloze tekortkomingen op het gebied van diagnose, behandeling en kennis van de ziekte. “Het is hoog tijd dat het beleid eindelijk de nodige aandacht schenkt aan de vaak onzichtbare en stille strijd die alle patiënten dagelijks voeren”, zegt Valerie Clinkemalie, medeoprichter van Behind Endo (Stories) vzw.

“Voor veel vrouwen, waaronder ikzelf, is het onbegrijpelijk dat de diagnose vaak pas zo laat wordt gesteld. Het duurde bij mij zestien(!) jaar vooraleer ik eindelijk de juiste diagnose kreeg. Dit gegeven is helaas niet uniek. Veel vrouwen worden van het kastje naar de muur gestuurd, krijgen dikwijls eerst één of meerdere verkeerde diagnoses of worden niet serieus genomen en weggestuurd met hun klachten.”

We schreven er een opiniestuk over voor de gezondheidsbijlage van Planet Health, bijlage bij De Morgen. 

Lees het volledige artikel hier

Updates

(Behind) Endo Stories

Endo Stories – Kiki

Mijn Strijd met endometriose: een verhaal van kracht en doorzettingsvermogen Graag deel ik mijn persoonlijke verhaal over mijn endometriosetraject met jullie. Mijn naam is Kiki

Verder lezen