Geef endometriose een gezicht – Els

Ik ben Els, 37jaar en woon in Kessel. Ik ben 19 jaar samen met mijn partner en samen hebben wij 1 zoon van 7 jaar via IVF.  Ik werk als interieurverzorgster in een woon- en zorgcentrum voor gehandicapten en in mijn vrije tijd kijk ik graag naar films (romantische, trillers, actie). Ik ga graag wandelen, vooral in de buurt van water, dat geeft mij rust. Ik hou van lekker eten, een lekker glaasje wijn/cava, gezellig met mijn ventje een serie/film kijken & naar de sauna gaan (als we een Q moment hebben dan toch) en ik ben de grootste supporter van mijn zoon tijdens zijn voetbalwedstrijden.  Af en toe afspreken met vriendinnen en lekker ontspannen, daar geniet ik ook volop van.

ENDOMETRIOSE TRAJECT

Mijn partner en ik zijn een koppel sinds maart 2004, en aangezien wij allebei een kinderwens hadden, besloten we dat ik zou stoppen met de pil. Dit was in oktober 2010, we waren toen 6jaar samen. Ik heb nooit iets van menstruatiepijn ofzo ervaren en had steeds een regelmatige cyclus.

In maart 2011 ben ik chronisch ziek geworden en is er reuma (Lupus) bij mij vastgesteld, waarna ik moest starten met medicatie en regelmatig op controle moet bij een reumatoloog.

In september ben ik jarig en is het nog dikwijls mooi zonnig weer (ik ben een zomerkindje) en aangezien wij een grote tuin hebben, gaf ik een verjaardagsfeest voor vrienden/familie. Mijn schoonzus (vrouw van mijn partner zijn broer) was ook aanwezig met haar gezin (zoontje van 1 jaar toen) en zij hadden ook problemen gehad om zwanger te worden. Aangezien ik en mijn partner al 1 jaar bezig waren om onze kinderwens te proberen vervullen en het niet lukte, ging ik bij mijn schoonzus informeren naar haar gynaecoloog.

Ik kreeg de gegevens maakte een afspraak. Sindsdien is mijn leven helemaal veranderd.

Ik weet sinds juli 2012 dat ik endometriose, een septum (tussenschot), cystes en adenomyose heb, na tal van onderzoeken bij mijn gynaecoloog die gespecialiseerd is in koppels die moeilijk of niet zwanger kunnen worden. Mijn eerste operatie gebeurde in september 2012, om het septum te verwijderen. Dit gebeurde in het Heilig Hart in Leuven maar de operatie mislukte. Na vele gesprekken met mijn gynaecoloog en mijn partner startten we in 2014 met IVF: deze poging was negatief, het embryo werd geplaatst maar er volgde geen zwangerschap en onze overige embryo’s hebben het niet overleefd. Omdat onze kinderwens zo groot was, besloten we in 2015 om nog een poging IVF te doen: het embryo werd geplaatst, er volgde opnieuw geen zwangerschap maar we hadden wel nog embryo’s over toen. Het volgende embryo (de derde) werd geplaatst en eindelijk kregen we het gewenste resultaat: in juni 2015 volgde een positieve zwangerschap, wel mét het septum nog aanwezig, dus het kindje zat langs één kant in mijn baarmoeder.

Ik heb toen een hele goede zwangerschap gehad, al bleef ik wel 9 maanden thuis van het werk. Ik had geen enkel zwangerschapskwaaltje en ook niks last van endometriose. Ik heb mijn zoontje gedragen tot 38 weken, hij werd geboren in januari 2016. Zó’n gelukkige trotse ouders dat we waren en nog steeds zijn.

Na de geboorte ben ik op aanraden van mijn gynaecoloog gestart met de pil Lutenyl, maar door bijwerkingen ben ik dan overgestapt naar Nogest.

We hadden nog enkele ingevroren embryo’s, dus in december 2019 gingen we voor ons 2e kindje, maar dit werd een miskraam (ik was amper 6 weken ver). Omdat ik nog steeds met het septum zat, wilden we toch proberen om dit te laten verwijderen. Dit gebeurde in september 2019 in Campus Sint-Jan in Genk (Oost-Limburg) en gaf deels het gewenste resultaat. Aan de baarmoederhals zit nog een klein stuk nu.

Daarna liet ik terug onderzoeken doen omdat ik toch wel problemen ondervond zoals bloedverlies en pijn. Ik ben dan op 27 Januari 2021 (de 5e verjaardag van onze zoon) binnen gegaan in het Heilig Hart-ziekenhuis in Leuven waar ze mijn linkereileider verwijderd hebben, net als de endometriose en adenomyoom. Na 3 dagen ziekenhuisopname mocht ik dan naar huis, blij dat ik was want we zaten toen in Covid periode wat inhield dat er geen bezoek toegestaan was in het ziekenhuis… en ik miste mijn gezinnetje zo! 🙁

Ik ben dan 1 maand thuis gebleven om te recuperen, heb het rustig aan gedaan door hulp te vragen. Na 3 à 4 maanden ging ik op controle voor een MRI, die er goed uitzag.

Ik kreeg nu Visanette als anticonceptie (vond dat vrij duur) en ben dan toch over gestapt naar Dimetrum. In september 2021 wilden wij ons laatste embryo laten plaatsen maar door miscommunicatie met de gynaecoloog, het ziekenhuis Leuven en wij als ouders, hadden ze ons laatste embryo vernietigd. 🙁

DAGELIJKS LEVEN

Nu proberen wij, sinds de zomer van 2022, op natuurlijke wijze zwanger te worden.

Op zich ondervind ik weinig pijn, heb ik ook een vrij regelmatige cyclus, enkel bij intiem contact is het soms moeilijk qua pijn. Als ik in mijn vruchtbare periode zit, merk ik dat aan hoe mijn lichaam aanvoelt, dus dat is geen probleem. Enkel NA de vruchtbare periode is het spannend want ik heb steeds last van bruine spotting (oud bloed) en hoop ik er steeds op dat er geen menstruatie of bruine spotting zal zijn, wat tot hiertoe nog steeds het geval is. 🙁

Hoe graag wij ook een broertje/zusje willen voor onze zoon en dit liefst op de natuurlijke wijze, is dit blijkbaar toch moeilijk bij mij en geeft mij dit een enorm teleurstellend gevoel als ik kijk naar andere meisjes/vrouwen die er geen moeite voor moeten doen. Ook al zeggen er veel mensen in onze vriendenkring dat wij gezegend mogen zijn met onze gezonde zoon van 7jaar.. Maar toch…

  • Facebookgroepen waar ik zelf lid van ben:

Endometriose…De Lotgenoten Supportgroep…Samen Sterk

Zwanger (worden) ondanks endometriose

Endometriose FB-community van Behind Endo(Stories) vzw

  • Onwaarheid die ik al hoorde:

Op 20 februari 2021 heb ik mijn laatste Covid-vaccinatie laten doen en dat heeft mijn cyclus volledig overhoop gehaald. Ik heb mijn gynaecoloog hier toen over aangesproken maar zij ontkent dit.

Ik geef de raad om te luisteren naar de problemen rond endometriose en vooral begrip te hebben/te tonen voor een endometriosepatiënt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Updates

(Behind) Endo Stories

Endo Stories – Kiki

Mijn Strijd met endometriose: een verhaal van kracht en doorzettingsvermogen Graag deel ik mijn persoonlijke verhaal over mijn endometriosetraject met jullie. Mijn naam is Kiki

Verder lezen