Geef endometriose een gezicht – Erika

Ik ben Erika, ik ben 30 jaar en woon in Grazen. Ik ben zelfstandige met een eigen speculaasbakkerij.

ENDOMETRIOSE TRAJECT

Ik was 22 jaar toen de chronische ziekte endometriose werd vastgesteld. Je gaat er niet aan dood, maar de pijnscheuten maken het tijdens een aanval onmogelijk om nog te werken. Ik had op dat moment een eigen bakkerszaak met broodautomaten en werkte dus vooral ’s nachts. En omdat ik altijd zonder personeel gewerkt heb, zou ik helemaal alleen zijn als ik een aanval kreeg. Om drie uur ’s nachts is er natuurlijk niemand die je te hulp kan schieten. Toen mijn vader mij vertelde dat hij elke nacht wakker zou blijven, wist ik dat er iets moest veranderen.

Oorspronkelijk ben ik van opleiding kok, maar ik schoolde mijzelf dankzij een ondernemersopleiding om tot bakker. Het is niet zo dat ik er als kind al van droomde om bakker te worden, maar ik wist altijd wel zeker dat ik voor mezelf zou gaan werken. De meeste zelfstandigen zijn de eerste twee jaar vooral bezig met het hoofd boven water houden, maar dat was bij mij niet het geval. Hoewel ik natuurlijk wel geld heb moeten lenen bij de bank om te kunnen starten, liep alles vrijwel meteen op rolletjes. Ik had al snel 12 eigen broodautomaten en een winkel die ik in het weekend openhield. En dat op mijn 22ste. En dan krijg je plots zo’n klap. Dat hakte er nogal in.

Toen de ziekte werd vastgesteld had ik twee opties: naar een oplossing zoeken, of op de ziekenkas belanden. Aangezien ik absoluut aan het werk wou blijven, had ik eigenlijk niets te verliezen. Dus ben ik voluit voor de speculaas gegaan. Die verkocht ik daarvoor al in de broodautomaten en het was altijd al één van mijn meest succesvolle producten. Als ik op markten stond, kwamen ze van heinde en ver voor mijn ambachtelijke handgemaakte koekjes. Met de opbrengst van de verkoop van de bakkerstoestellen, kon ik de apparatuur aankopen om op grotere schaal speculaas te bakken. Zou ik niet kunnen rondkomen van alleen maar speculaas verkopen, dan had ik het tenminste geprobeerd.

Gelukkig ging het vanaf week één goed. Hoewel mijn dagen nog altijd heel druk zijn, laat deze carrièreswitch mij wel toe om meer rustpauzes te nemen. Ik kan broodnodige recuperatiedagen inplannen en er is veel meer afwisseling tussen fysiek en administratief werk. Vroeger werkte ik de hele nacht door, nu alleen overdag. Als ik een aanval voel opkomen, kan ik daardoor veel makkelijker vervanging vinden.

DAGELIJKS LEVEN

Ik ben best trots dat ik ondanks mijn ziekte toch een mooie bijdrage lever aan de maatschappij. Dat ik aan niemand verantwoording moet afleggen, helpt daar enorm bij. Want leg maar eens aan een baas uit dat je drie keer per jaar in het ziekenhuis ligt en regelmatig een dag nodig hebt om te recupereren. Dat al je werk ook echt voor jezelf én je eigen portemonnee is, geeft veel voldoening. Voor mij persoonlijk zijn er dan ook geen nadelen verbonden aan zelfstandige zijn.

Ondertussen onderging ik reeds een endometriose-operatie in januari 2018 in Gasthuisberg, is er in 2019 een sacrale neurostimulator geplaatst omwille van een niet-werkende blaas waar de oorzaak tot op heden onbekend van is, ben ik ook al geopereerd aan een van mijn benen omwille van diepe spataders én ben ik sinds afgelopen week begonnen met infiltraties in de onderrug

Dit alles houd me nog steeds niet tegen om verder en verder te ondernemen.

Zo heb ik in 2019 het specustomize project opgestart: speculaas op maat doormiddel van 3D-printing en ben ik hiermee Belgisch pionier in Ambachtelijke gepersonaliseerde speculaas. Ondertussen zijn we ook al vele prijzen en onderscheidingen verder en zit ik sinds 2022 in de raad van bestuur van Euro Toques België (de Europese vereniging van ambachtelijk werkende chefkoks) als Vlaams ambassadeur.

Een hele boterham én toch lukt het om mijn lichaam de nodige rust te geven. Goed managen, plannen, doseren en vooruit kijken is hierbij de sleutel.

1 Comment
31 maart 2023

Dit heb je Super gedaan, chapeau Erika
Doe zo verder, je bent een sterke madame.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Updates

(Behind) Endo Stories

Endo Stories – Kiki

Mijn Strijd met endometriose: een verhaal van kracht en doorzettingsvermogen Graag deel ik mijn persoonlijke verhaal over mijn endometriosetraject met jullie. Mijn naam is Kiki

Verder lezen