‘Endosisters’ Valérie en Esmeralda in de bres voor vrouwen met endometriose

Endometriose is een chronische aandoening die maar liefst 1 op de 10 vrouwen treft. Jammer genoeg is nog maar weinig correcte informatie voorhanden over de ziekte en wachten veel vrouwen te lang om hulp te zoeken voor hun klachten. Om hier iets aan te doen, besloten Valérie en Esmeralda een vzw met bijbehorende community – Behind Endo (Stories) – op te richten. In een gesprek vertellen ze honderduit over hun missie en toekomstplannen.

Thriving Magazine – Karolien Selhorst

© Foto’s door Geert Pieters van ShotsbyWolf

Mix van symptomen

De eerste vraag die bij ons opkomt, is: wat is precies endometriose? “Endometriose is een chronische ontstekingsziekte waarbij zich op allerlei plaatsen in het lichaam weefsel nestelt waar het niet thuishoort. Het zit meestal in de buikholte, maar het kan ook voorkomen op de eierstokken, in de baarmoeder, op de darmen, enzovoort,” vertelt Valérie. “De meest aannemelijke theorie momenteel is dat de aandoening al in het embryo zou ontstaan en dat ze tijdens de ontwikkeling van de vrouw tot uiting komt.”

Het meest voorkomende symptoom is pijnlijke menstruatie. Maar daar blijft het niet bij. “Vrouwen met endo hebben vaak last van extreme vermoeidheid, infertiliteit, pijn bij het plassen, bij het vrijen, en noem maar op. Als de aandoening op je middenrif en je longen zit, dan kun je onder andere ook kampen met ademhalingsproblemen en hoofdpijn.”

Lees het volledige artikel op Thriving Magazine!

Updates

(Behind) Endo Stories

Endo Stories – Kim

9/04/2022 – INTRO Na lang getwijfeld te hebben om hier alles neer te pennen en vele aanpassingen later is het nu zover. Jullie leven allemaal

Verder lezen

Endo Stories – Anoniem

30 jaar uitgelachen (ook door gynaecologen) voor hevige menstruatiepijn… Ik was elf jaar toen het voor het eerst gebeurde. Mijn moeder zag het als eerste.

Verder lezen

Endo Stories – Cemile

Ik ben Cemile, 18 jaar. Mijn hobby’s zijn zingen, piano spelen, gitaar spelen en wandelen. Waar ik vooral energie van krijg, is zingen. Ik schrijf

Verder lezen