GASTBLOG – Wat een psycholoog voor jou als endo-patiënt kan betekenen

Gastblog door Tine Van Ingelgem

Gastblog door Tine Van Ingelgem

Psycholoog en psychotherapeut - Specialisatie omgaan met chronische ziekte
www.dekunstvanhetziekzijn.be

“Geef me de moed om te veranderen, wat ik kan veranderen, de kalmte om te accepteren wat ik niet kan veranderen en de wijsheid om het verschil tussen beide te kennen.” – F. Van Assisi

In dit artikel vertel ik jou op welke manier een psycholoog jou kan helpen in het omgaan met endometriose. Aan het einde vind je bovendien de nodige praktische informatie.

Waarmee kan een psycholoog jou helpen?

Endometriose heeft niet alleen invloed op je fysieke welzijn, maar ook op je psychische welzijn. Niet alleen je lichaam lijdt, maar ook je relaties, werk en daginvulling worden erdoor beïnvloed. Je voelt je misschien somber, leeg, moedeloos, eenzaam of kwaad. Dit zijn allemaal normale, gezonde reacties wanneer je leeft met een chronische aandoening. Je krijgt namelijk heel wat te verduren. Je gaat ook door een rouwproces: je rouwt om het verlies van je gezondheid, maar ook om die dingen die niet meer mogelijk zijn, misschien zelfs om het verlies van je oude leven en je oude zelf.

Je ziekte heeft dus invloed op je geestelijke gezondheid. Maar ook omgekeerd hebben je geestelijke gezondheid en gedrag invloed op je ziekte. Fysieke klachten worden onder andere beïnvloed door:

  • Gedachten: De manier waarop je denkt, de mate waarin je piekert kan je klachten versterken.
  • Emoties: Een negatieve stemming heeft een versterkende invloed op pijn.
  • Gedrag: Ingebakken patronen zoals moeite hebben om je grenzen te voelen en aan te geven, pleasen en perfectionisme kunnen ervoor zorgen dat je jezelf steeds tot het uiterste blijft drijven waarvoor je lichamelijk steeds op de rand van uitputting vertoeft.

Een psycholoog kan jou helpen om te gaan met de psychische gevolgen van het leven met endometriose. Je hebt misschien al heel wat aandacht gegeven aan je fysieke welzijn, maar draag je ook zorg voor de emotionele en mentale gevolgen van je ziekte? Heb je misschien het idee dat je je sterk moet houden? Of misschien schaam je je voor het feit dat je psychisch lijdt onder je ziekte en stop je die pijn zo ver mogelijk weg? Ook dat zijn normale reacties, die bij de meeste mensen diep zijn ingebakken.

Het kan erg helend én bevrijdend zijn om toch de stap te zetten en te gaan praten met iemand. Om samen met een therapeut op pad te gaan en te gaan kijken hoe je kan omgaan met je ziekte. Een therapeut is als een reisgenoot die met je meewandelt zonder oordeel, met een milde, vriendelijke, open blik. Je hoeft dit niet allemaal alleen te dragen!

Een psycholoog zal je eveneens helpen om zicht te krijgen op de bovenstaande factoren en ingeslepen patronen die je klachten mogelijks versterken. Dit laatste is waar jij ruimte hebt om je klachten verder te verlichten door anders te gaan denken en handelen. Dit is jouw manoeuvreerruimte die jou kan helpen om je beter te voelen, ook mét endometriose. Dit is waar jij een proces van innerlijke groei kan doorlopen dat jou helpt om op een wijze manier om te gaan met de fysieke klachten en zo meer vreugde, lichtheid en levenskracht te ervaren. Want, dat is mogelijk!

Voorbeelden van klachten waarmee je terecht kan bij een psycholoog:
  • Rouw om het verlies van je gezondheid.
  • Moeite om de realiteit van je ziekte te erkennen en aanvaarden.
  • Depressieve klachten, leeg, somber, moedeloos.
  • Onrust, niet tot rust kunnen komen.
  • Moeite hebben om je grenzen te respecteren.
  • Prikkelbaarheid, kwaadheid.
  • Relationele spanningen, onbegrip, eenzaamheid.
  • Laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, hard zijn voor jezelf.
 
Een psycholoog kan jou helpen om:
  • De realiteit van je ziekte te erkennen en te rouwen om wat je verloren bent.
  • Je grenzen te leren herkennen, respecteren en aan te geven.
  • Milder te zijn voor jezelf en écht goed voor jezelf te zorgen.
  • Om te gaan met onbegrip, veranderingen in relaties en eenzaamheid.
  • Meer veerkracht te ontwikkelen zodat je beter kan omgaan met moeilijke momenten.
  • Meer innerlijke rust en balans te cultiveren.
  • Je zelfbeeld en zelfvertrouwen te verbeteren.
  • Je (levens)doelen af te stemmen op je leven mét endometriose.
  • Weer grip op je leven te krijgen, te léven in de plaats van overleven.
Hoe werkt het?

Wanneer je contact opneemt met een psycholoog, zal hij of zij eerst een intakegesprek inplannen. Tijdens dit gesprek gaan jullie na wat je hulpvraag exact is en zal de psycholoog veel vragen stellen om na te gaan wat de mogelijkheden zijn voor behandeling. Jij krijgt een beeld van de werkwijze en de psycholoog als persoon. Tijdens dit gesprek kan je ook voelen of het ‘klikt’ tussen jou en de psycholoog, wat heel belangrijk is voor een goed verloop van de therapie. Als het goed voelt kunnen jullie vanaf de volgende sessie samen op weg.

Nadien start de behandeling. Tijdens de volgende sessies ga je dieper in op jouw thema. Dit kan op verschillende manieren (bijvoorbeeld door gesprek, door oefeningen, op een creatieve manier,…) afhankelijk van de therapievorm en de hulpvraag.

Meestal gaan gesprekken wekelijks of om de 14 dagen door. Een gesprek duurt ongeveer één uur. Het is moeilijk vooraf te bepalen hoeveel sessies nodig zijn om van je klacht af te raken. Dat is afhankelijk van de klacht, de intensiteit, de regelmaat van afspraken,… Enkele sessies zijn vaak wel nodig voor je effect begint te voelen. Algemeen zou je kunnen stellen dat een therapieproces tussen 5 weken en een jaar verheldering zou moeten brengen. Langer kan nuttig en nodig zijn, afhankelijk van de klacht en jouw behoefte.

Tip: De meeste psychologen bieden tegenwoordig ook gesprekken online aan – handig indien je weinig energie hebt om je te verplaatsen.

Tip: Twijfel je of een gesprek bij een therapeut iets voor jou is? Voelt de stap toch wat groot? Spreek dan met jezelf af dat je één gesprek probeert, bij wijze van experiment. Ga éénmalig op gesprek en voel nadien of het iets voor jou kan betekenen.

Goed om te weten: Een psycholoog heeft beroepsgeheim. Alles wat jij vertelt, blijft binnen de muren van de gespreksruimte.

 
Soorten therapie 
  • Cognitieve gedragstherapie richt zich voornamelijk op het aanpakken van je manier van denken en het veranderen van gedrag.
  • Ervaringsgerichte of cliëntgerichte therapie is een zachtere vorm van therapie die meer gericht is op je emoties en beleving.
  • Systeemtherapie gaat kijken naar je context en relationele patronen.
  • Lichaamsgerichte therapie gebruikt het lichaam als ingangspoort. Bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen en bewegingen die je helpen om je zenuwstelsel in balans te brengen.
De kostprijs

De prijs voor een gesprek van 45 à 60 minuten bedraagt 60 à 70 euro.

Sessies bij een psycholoog komen in aanmerking voor een terugbetaling van 10 a 20 euro per sessie.

Meer informatie over terugbetaling kan je vinden in deze tabel

Er zijn inmiddels ook geconventioneerde psychologen waarbij je slechts 11 euro betaalt, en als je verhoogde tegemoetkoming geniet zelfs maar 4 euro. Veel psychologen vallen echter nog niet binnen dit systeem.

 

Waar vind ik een psycholoog?

Een handige website om een psycholoog in je buurt te vinden is www.vindeenpsycholoog.be 

Een lijst met de geconventioneerde psychologen per regio vind je hier:

 

Tine gaf over het onderwerp chronische ziekte en rouw reeds een heel interessante webinar! De replay daarvan kan je bekijken via ons ledenplatform, waar je GRATIS toegang tot hebt als je GOUDEN LID bent van onze vzw! www.behindendo.be/ledenplatform 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Updates

(Behind) Endo Stories

Endo Stories – Kiki

Mijn Strijd met endometriose: een verhaal van kracht en doorzettingsvermogen Graag deel ik mijn persoonlijke verhaal over mijn endometriosetraject met jullie. Mijn naam is Kiki

Verder lezen