GASTBLOG – Endometriose veroorzaakt door bacteriën?

Gastblog door dr. Jose Eugenio-Colon

Met bijdragen van dr. Ken Sinervo
Bron: https://centerforendo.com/bacteria

Noot van de vzw – Het artikel hieronder illustreert op een mooie manier waarom wij niet altijd super enthousiast zijn bij elk nieuw onderzoek of artikel waarin geclaimd wordt ‘de oplossing voor’ of een ‘mogelijke oorzaak van’ endo gevonden te hebben. Of het nu gepubliceerd werd in een wetenschappelijk tijdschrift of niet… Zoals je hieronder kan lezen is dat laatste absoluut geen garantie voor kwalitatief onderzoek, ook al zou het dat wel moeten zijn.

Wat ook niet wil zeggen dat we nooit blij zijn met elk nieuw onderzoek of onderdeel dat nieuw licht op enige vooruitgang in behandeling van endo kan werpen, integendeel. Alleen is het zeer belangrijk om met enige terughoudendheid te reageren op zo’n onderzoeken en vooral niet direct dingen de wereld in te sturen zoals ‘kei goe nieuws voor alle endo lotjes!’

Vooral de media maken zich daar schuldig aan, door op publicaties te springen, ze maar half te lezen, geen kennis over het onderwerp te hebben, dus ook geen factchecking te doen en daardoor dikwijls halve waarheden en misinterpretaties te publiceren. Die het grote publiek dan wel als waarheid aan neemt en ons begint te overstelpen met die berichtgeving en de blijde boodschap dat onze miserie snel voorbij zal zijn…

Het artikel van 14 juni 2023, gepubliceerd in Science Translational Medicine (1) (https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.add1531) en verder besproken in Nature (https://www.nature.com/articles/d41586-023-01956-4), waarin wordt gesuggereerd dat bacteriën mogelijks betrokken zouden zijn bij het ontstaan en de verdere ontwikkeling van endometriose, heeft nogal wat opschudding veroorzaakt in de endometriosegemeenschap. Alleen is die opschudding echter niet te wijten aan het potentiële positieve effect dat de auteurs verwachtten van hun onderzoek. Het is eerder een gevolg vanwege de hoge frustratie over de voortdurende ontoereikende kennis van deze complexe ziekte door zowel onderzoekers en artsen. 

Dit artikel bevat een aantal gebreken en misinformatie, zoals al blijkt uit de eerste zin van de auteur. Retrograde menstruatie wordt niet langer beschouwd als een significante oorzakelijke factor in de pathogenese van endometriose. (2) Onderzoek dat Dr. David Redwine in 1988 publiceerde, bespreekt het meest gangbare model van de pathogenese van endometriose, waarbij sommige cellen waaruit de voortplantingsorganen zich ontwikkelen, erin falen om tijdens de embryonale fase (ontwikkeling van de bevruchte eicel gedurende de eerste zeven weken na de bevruchting) hun weg naar hun juiste plaats te vinden. (3) Dit is het model dat volgens endometriose-experts het meest waarschijnlijk is. Dit is ook de enige theorie die de vondst van endometrioselaesies op andere verre locaties zoals de hersenen verklaart, evenals laesies die worden aangetroffen bij zuigelingen (4) en personen die worden geboren als man. De theorie van retrograde menstruatie, waarnaar Dr. Redwine verwijst als “de gevaarlijkste theorie in de geschiedenis van de geneeskunde”, verklaart deze situaties niet. Het is meer dan 100 jaar geleden dat Dr. John Sampson het idee van retrograde menstruatie bedacht (5), en sindsdien zijn zowel de medische als de onderzoekswereld verstrikt geraakt in het moeras van onjuiste informatie en een gebrek aan bereidheid om deze theorie in twijfel te trekken.

De onderzoekers gebruikten ook niet de juiste definitie van endometriose, namelijk dat endometriose GEEN baarmoederslijmvlies is, en gebruikten dus weefsel dat geen endometrioseweefsel is. In deze studie transplanteerden de onderzoekers endometrium (baarmoederslijmvlies) in muizen. (1) Het is echter ondertussen algemeen bekend dat endometrioseweefsel en het baarmoederslijmvlies duidelijk verschillen. Het gebruik van baarmoederslijmvlies in plaats van endometrioseweefsel toont aan dat ze deze verschillen niet erkennen. Het uiteindelijke resultaat hiervan is dat de informatie die de auteurs uit hun gegevens hebben gehaald niet kan worden geëxtrapoleerd en toegepast op endometriose. De vondst van bacteriën in de ‘endometrioselaesies’ bij de muizen betekent niet noodzakelijkerwijs dat de bacteriën verantwoordelijk zijn voor de groei van deze laesies.

Fusobacterium nucleatum wordt vaak aangetroffen in de mond- en darmflora van mensen. (6) Het is mogelijk dat de vondst van de bacterie simpelweg werd veroorzaakt door een slechte aseptische techniek (alle maatregelen om het overbrengen van lichaamsvreemde bacteriën (besmetting) te vermijden). Een van de belangrijkste regels in het onderzoeksveld is dat correlatie niet hetzelfde is als causaliteit. De theorie die de auteurs presenteren – dat Fusobacteriën een rol spelen bij endometriose – wordt niet ondersteund door pathologische bevindingen bij patiënten. Wanneer patiënten excisie (wegsnijden) van endometrioseweefsel ondergaan – wat de gouden standaardbehandeling is – worden monsters van het weggesneden weefsel opgestuurd voor pathologische analyse onder de microscoop. Tot op heden zijn er geen gegevens die de aanwezigheid van bacteriën in deze weefsels ondersteunen. Als de correlatie zo sterk zou zijn als de auteurs suggereren, zou men verwachten dat de pathologische analyse van endometrioselaesies die bevinding zou ondersteunen. Dit is niet het geval. Helaas voor de bijna 200 miljoen mensen met endometriose, is de mogelijkheid dat endometriose kan worden genezen door simpelweg antibiotica te nemen, slechts wishful thinking.

Endometriose is momenteel, en is altijd een chirurgische ziekte geweest. Een chirurgische ziekte vereist een chirurgische behandeling. Hippocrates begreep dit en schreef tussen 400 en 500 v.Chr.: ‘de ziekten die niet door medicijnen kunnen worden genezen, geneest het mes [uitsnijding] …’ (7) Snelle oplossingen werken zelden of nooit. Endometriosepatiënten hopen niet dat de wetenschap een ‘snelle oplossing’ voor de ziekte biedt, maar wel dat de medische en onderzoekswereld eindelijk accepteren wat de endometriosegemeenschap al tientallen jaren weet: retrograde menstruatie is niet de oorzaak van endometriose, GnRH-medicijnen en anticonceptie zijn geen curatieve behandeling (genezen endometriose niet) en excisietechniek bij een operatie is de gouden standaard.

Referenties:

  1. Muraoka A, Suzuki M, Hamaguchi T, Watanabe S, Iijima K, Murofushi Y, Shinjo K, Osuka S, Hariyama Y, Ito M, Ohno K, Kiyono T, Kyo S, Iwase A, Kikkawa F, Kajiyama H, Kondo Y. Fusobacterium -infectie vergemakkelijkt de ontwikkeling van endometriose door de fenotypische overgang van endometriumfibroblasten. Sci Vertaal Med. 14 juni 2023;15(700):eadd1531.
  2. Vinatier D, Cosson M, Dufour P. Is endometriose een endometriumziekte? Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2000 aug;91(2):113-25.
  3. Redwine DB. Mülleriosis: het enige best passende model van de oorsprong van endometriose. J Reprod Med. 1988;33(11):915-920 .
  4. Signorile PG, Baldi F, Bussani R, Viceconte R, Bulzomi P, D’Armiento M, D’Avino A, Baldi A. Embryologische oorsprong van endometriose: analyse van 101 menselijke vrouwelijke foetussen. J Cell Physiol. april 2012;227(4):1653-6.
  5. Sampson JA. Heterotopisch of misplaatst endometriumweefsel . American Journal of Obstetrics and Gynecology, Volume 10, Issue 5, 1925.
  6. Citron DM. Update over de taxonomie en klinische aspecten van het geslacht fusobacterium. Clin Infect Dis. 1 september 2002;35(suppl. 1):S22-7.
  7. De aforismen van Hippocrates: met een vertaling in het Latijn en Engels. Vertaling door Thomas Coar. Uitgegeven door AJ Valpy, Londen, 1822. Gedigitaliseerd, pagina 235. Web: https://tinyurl.com/bde8xubv.
Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Updates

(Behind) Endo Stories

Endo Stories – Kiki

Mijn Strijd met endometriose: een verhaal van kracht en doorzettingsvermogen Graag deel ik mijn persoonlijke verhaal over mijn endometriosetraject met jullie. Mijn naam is Kiki

Verder lezen