GASTBLOG – Een nieuwe taal voor menstruatie

Gastblog door Menstruatiemeisjes

Gastblog door Menstruatiemeisjes

Honorata van den Akker & Lieke Smets

Een jonge Britse studente, Amika George, lanceerde eind september 2019 de hashtag #FreePeriodStories, met de oproep aan meisjes en vrouwen om hun gênantste, grappigste, pijnlijkste of meest aandoenlijke menstruatie-ervaring te delen. Zo wou ze het stigma doorbreken dat er nog steeds rond menstruatie hangt. Hoewel de helft van de wereldbevolking ongeveer 40 jaar lang maandelijks ongesteld is, rust er zowat overal ter wereld nog een groot taboe op.

Of wat dacht je van het bizarre taalgebruik dat we hanteren om aan te geven dat het ‘die tijd van de maand’ is? Een onderzoek van cyclus tracking app Clue uit 2016 bij vrouwen uit 190 landen, verzamelde niet minder dan 5000 eufemismen voor maandstonden! Waarom gebruiken we, bijna overal ter wereld, codewoorden voor iets dat zo natuurlijk, veelvoorkomend en perfect normaal is?

Ook de beelden en boodschappen die in reclame voor fem care producten (nog steeds) gebruikt worden, zijn bijzonder illustrerend voor de evolutie van het maatschappelijke taboe op menstruatie. Tot vandaag gebruiken de meeste producenten van tampons en maandverband nog steeds dezelfde verbloemende termen als ‘onzichtbaar’ en ‘discreet’. Daarmee lijken ze te suggereren dat je ongesteldheid iets ongewoons, vies en schaamtelijk is, en absoluut geheim moet blijven.

Menstruatie in al die complexiteit zou vlotjes en zonder gêne bespreekbaar moeten kunnen zijn, op een normale toon, onder vrouwen én mannen. 

Bron: https://www.rebelle-vzw.be/artikels/taboe-op-menstruatie

Betere woorden en zinnen om over menstruatie te praten

De juiste woorden zijn dus heel belangrijk. Ze hebben de kracht om te bepalen waarover we het hebben én hoe we dat doen. Taal is altijd in ontwikkeling en blijft zich constant vernieuwen. Misschien zijn onderstaande suggesties over een tijd dan ook weer achterhaald. Dit is alleszins een eerste aanzet om op een andere, betere manier over menstruatie te spreken. 

‘Menstruatieklachten’ wordt ‘Cyclusgerelateerde klachten’

Verdeelt de aandacht over álle klachten en aandoeningen die te maken hebben met je cyclus. En die niet alleen optreden tijdens je menstruatie. Denk aan PMDD en PMS.

‘Normaal’ wordt ‘Gebruikelijk’

Nee, het is niet normaal dat je niet kan functioneren door cyclusklachten. Klachten zijn wel gebruikelijk, want ze komen vaker voor dan je denkt. Dat is ook de reden waarom er meer onderzoek nodig is. Als we cyclusklachten ‘normaal’ vinden, is er geen urgentie.

‘Vocht en vloeistof’ wordt ‘Menstruatiebloed en afscheiding’

Ja hallo, we noemen sperma toch ook geen sap? Noem het beestje nou maar gewoon bij naam.

‘Vrouwenkwaaltjes’ wordt ‘Probleem van ons allemaal’

Dat we ongelijkheid accepteren op basis van volstrekt natuurlijke, gezonde en voortplantings-gerelateerde lichaamskenmerken, moeten we echt met z’n allen oplossen. Daarbij doet een verkleinwoord geen recht aan de ernst van cyclusklachten.

‘Vrouwen en meisjes’ wordt ‘Vrouwen, meisjes, mannen, menstrueerders, mensen met een baarmoeder…’

Dat bepaalt iedereen lekker zelf. Maar het zijn in ieder geval niet alleen de vrouwen en meisjes die menstrueren.

‘Discreet’ wordt ‘…’

Laten we dat woord gewoon weglaten. Het is namelijk helemaal niet belangrijk of je je tampon discreet naar het toilet kan smokkelen.

‘Dameshygiëne’ wordt ‘Menstruatieproducten’

Want menstruatie is niet vies en niet alleen (en niet alle) dames hebben hiermee te maken.

‘Ben je ongesteld of zo?’ wordt ‘Goed punt / Interessant / Zo had ik het nog niet bekeken’

Vaak gebruikt als iemand scherp uit de hoek komt, maar de ander gelijk wil hebben. Maar dat je geen gelijk krijgt, is niet de schuld van onze baarmoeder hoor.

‘Dat hoort er nu eenmaal bij’ wordt ‘Ben je al bij de dokter geweest? / Dat gaan we verder onderzoeken’

Zin 1 is voor alle omstanders. Zin 2 is voor iedereen in de medische wereld. Er is dringend nood aan gedegen verder onderzoek. Laten we cyclusgerelateerde klachten en aandoeningen actief uitsluiten (of diagnosticeren) in plaats van ze te bagatelliseren en te bestrijden met de pil.

‘Maandelijks’ wordt ‘Elke cyclus’

Nee, je menstrueert niet maandelijks. Je menstrueert één keer per cyclus. En die duurt toevallig niet bij iedereen 30 dagen. Een cyclus tussen de 23 en 35 dagen is gebruikelijk. En het is ook niet ongebruikelijk om een onregelmatige cyclus te hebben.

Meer info over Menstruatiemeisjes en hun projecten: 

https://www.menstruatiemeisjes.nl/
https://open.spotify.com/show/0tBycixhis4fsz4NLpVkKm?si=9334952f1e14454f
https://www.instagram.com/menstruatiemeisjes/

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Updates

(Behind) Endo Stories

Endo Stories – Kiki

Mijn Strijd met endometriose: een verhaal van kracht en doorzettingsvermogen Graag deel ik mijn persoonlijke verhaal over mijn endometriosetraject met jullie. Mijn naam is Kiki

Verder lezen