Broccolisoep met lijnzaadbroodjes

Het weer zit helaas deze zomer niet echt mee… Zoveel regen en kouder weer, om nog maar te zwijgen van de ellende die het op veel plaatsten met zich meebrengt.

Slaatjes eten vind ik persoonlijk niet altijd zo lekker als het zo frisjes is. Soep daarentegen kan ik wel altijd eten, of het nu warm of koud is.

Daarom vandaag een heerlijk – maar vooral gemakkelijk – soepreceptje. En om het tot een volledige maaltijd om te toveren, doen we er nog wat lijnzaadbroodjes bij!

In de soep gebruik ik kokosmelk, helemaal endoproof dus, maar het geeft toch een beetje dat romig gevoel. Je kan de broccoli vervangen door spinazie, worteltjes, courgette,… om zo oneindig veel soepcombinaties te maken.

Zowel de soep als de lijnzaadbroodjes kunnen ook in de diepvries bewaard worden.

INGREDIËNTEN VOOR DE SOEP (1,3 L)

  • 1 broccoli
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 liter water
  • Peper en zout

 

LAAT DE SOEP MAAR PRUTTELEN

Voor het maken van soep gebruik ik een soepmaker. Als je grote hoeveelheden wilt maken is dit echter niet zo handig. Dan verdubbel (of verdriedubbel) ik het recept en kook ik alles in een grote pot. Dat kan natuurlijk altijd, mocht je geen soepmaker hebben. Dan laat je alles samen koken en mix je op het einde met een staafmixer alles door.

  1. Snij de roosjes van de broccoli in stukjes. Ook de steel van de broccoli kan je perfect gebruiken voor in de soep: de mini-blaadjes die eraan hangen, verwijder ik en ook het einde van de steel. De rest snij ik in stukjes en gaat lekker mee de soep in, extra vitamientjes!
  2. Maak de ui en knoflook zuiver en doe dit mee de soepmaker of kookpot in. Ook peper en zout voeg ik nu al toe. Omdat ik geen soepblokjes gebruik (veeeeeel suiker en E-nummers, ieuw!!) gebruik ik wel wat extra zout.
  3. Voeg het blik kokosmelk toe en 1 liter water.
  4. De soepmaker laat ik op “extra smooth” een half uurtje haar werk doen. Gebruik je een kookpot, laat de soep dan een half uurtje op een zacht vuurtje koken.
  5. Soep klaar! Gekookt én gemixt, dus enkel nog lekker uitschenken.

 

INGREDIËNTEN VOOR DE BROODJES (12st)

  • 180 gram lijnzaad
  • 50 gram amandelmeel
  • Snufje zout
  • 1 el wijnsteenbakpoeder
  • 4 eieren
  • 45 ml water

 

BAKKEN, DIE BROODJES

  1. Verwarm de oven voor op 200°C (hete lucht).
  2. Meng de droge ingrediënten goed door elkaar in een kom.
  3. Klop in een aparte kom de eieren samen met het water goed los.
  4. Voeg het eiermengsel bij de droge ingrediëntenmix en meng tot alles een smeuïg geheel geworden is.
  5. Verdeel het mengsel in een bakvorm. Ik koos hier voor een flexivorm met 12 rechthoekjes, dan heb je echte mini-broodjes.
  6. Bak 20-25 minuutjes in de oven en laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Handig 'lijnzaad-weetje'

In lijnzaad (ook vlaszaad genoemd) zit cyanogeen, wat ons lichaam om kan zetten naar cyanide. Geen goed stofje dus als je het met grote hoeveelheden binnenkrijgt. Hoe fijner het lijnzaad gemalen wordt, hoe meer cyanide er vrij komt. 

Lijnzaad zit ook vol omega 3-vetzuren, en dat is wel leuk nieuws! Want dan hoeft jouw lichaam dat al minder aan te maken. Hierdoor werkt het onder andere ontstekingsremmend, wat wij endosisters dus goed kunnen gebruik. Jouw darmen zullen je dankbaar zijn door de vele vezels, waardoor het heel goed is om obstipatie te verhelpen en voorkomen.

In de winkel kan je vaak kiezen tussen gebroken lijnzaad of heel lijnzaad. Lijnzaadpoeder vind je niet overal zo gemakkelijk, maar dat is dus niet zo erg (cyanide, remember). Gebruik je heel lijnzaad in recepten, heeft je lichaam meer werk om de goede stofjes eruit te halen en kan er toch wel wat verloren gaan. Vandaar dat gebroken lijnzaad ideaal is. Maar koop je gebroken lijnzaad, gaan wel al veel stofjes teniet bij het bewaren ervan. 

De meest geschikte oplossing is daarom om heel lijnzaad te kopen en het zelf te breken vlak voor je het in het recept verwerkt. Dat kan simpelweg met een vijzel of een elektrische koffiemaler. Geen van beide in huis? Doe ze dan in een zakje en klop er op met de deegroller bv.

Aangeraden wordt om zeker niet meer dan 45 gram lijnzaad per dag te eten. Drink daarbij ook voldoende water, zodat de vezels in het lijnzaad goed hun werk kunnen doen.

Updates

(Behind) Endo Stories

Endo Stories – Kiki

Mijn Strijd met endometriose: een verhaal van kracht en doorzettingsvermogen Graag deel ik mijn persoonlijke verhaal over mijn endometriosetraject met jullie. Mijn naam is Kiki

Verder lezen