Applecrumble

An apple a day, keeps the doctor away! Okeetjes dan, maar dan maken we het wel wat specialer met een apple crumble.

En eentje die ons endo-gezind is. Want de gluten in de bloem en de melkeiwitten in de boter zijn voor ons #endosisters niet zo leuk…

Je kan er ook vier aparte potjes van maken, dan valt het niet zo uiteen als je het uitschept. Maar de heerlijke geur en smaak blijven hetzelfde.

 

INGREDIËNTEN (4 personen)

  • 4 appels

  • Vers citroensap

  • 175 gram amandelmeel

  • 80 ml kokosolie

  • 4 el kokosrasp

  • 2 keer ½ tl kaneel

  • Zout

  • Kokosolie (om de ovenschaal in te vetten)

 

HOW TO

1. Verwarm de oven voor op 175°C (hete lucht).

2. Schil de appels en snij ze in kleine stukjes. Meng ze met ½ tl kaneel en het citroensap.

3. Vet de ovenschaal in met kokosolie en verdeel de appeltjes in de ovenschaal.

4. Smelt de kokosolie en meng dit met het amandelmeel, kokosrasp, zout en ½ tl kaneel.

5. Het moet wat kruimelachtig worden. Is het te droog? Doe er dan wat gesmolten kokosolie bij. Is het te nat? Doe er dan wat extra amandelmeel bij.

6. Doe het kruimelmengsel over de appeltjes in de ovenschotel.

7. Bak 45 minuten in de voorverwarmde oven en aanvallen maar!

Kaneel-weetje

Kaneel komt van het Latijnse woord “canella”, wat “stokje” betekent. Er zijn verschillende soorten kaneel. En dan bedoel ik niet gemalen kaneel en kaneelstokjes, nee, er zijn veel verschillende varianten kaneel die je kan krijgen.

Kassie kaneel en ceylon kaneel zijn de meest voorkomende.

Kaneel die je in de supermarkt kan vinden is meestal kassie kaneel. Deze is goedkoper.

De wat duurdere variant is ceylon kaneel. Het verschil tussen deze 2 is het gehalte coumarines in de kaneel. Kassie bevat 2 tot 5 gram coumarines en ceylon amper 0,015 gram.

Nu denk je “couma-watte”?! Coumarine is dus een stofje dat voorkomt in kaneel. Een hoge inname hiervan kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling afremmen. Daarom wordt aangeraden om niet te lange tijd na elkaar veel kaneel te gebruiken. Gebruik je het met mate is er geen enkel probleem. Ook is wettelijk bepaald hoeveel kaneel er in levensmiddelen mag zitten, dus dat wordt (als het goed is) allemaal in de gaten gehouden.

Kaneel bevat ook veel polyfenolen. Deze antioxidanten beschermen ons lichaam tegen bacteriën en infecties die ontstekingen vormen. Het zou verder een gunstig effect hebben op de cholesterol en zelfs gewichtsverlies kunnen stimuleren (omdat het de bloedsuikerspiegel in balans houdt). Het helpt zelfs tegen een slechte adem, wat de zogenaamde “keto-adem” wel ten goede kan komen als je daar last van zou hebben.

Updates

(Behind) Endo Stories