Geef endometriose een gezicht – Kim H

Hi, mijn naam is Kim, ik ben 39 jaar en woon samen met mijn vriend Steven en onze prachtige dochters Juliette (3 jaar) en Amelie (8 maand) in Enschede. Ik geniet enorm van het moederschap, van leuke dingen doen met ons gezin, van vriendinnendates, hardlopen en lekker creatief bezig zijn. Ook haal ik veel energie uit mijn werk. Het zelfstandig ondernemerschap geeft mij de afwisseling, flexibiliteit en balans die ik zoek en nodig heb om alle voorgaande ballen hoog te houden, mét aandacht voor mezelf!

Lange tijd ben ik mezelf voorbijgelopen en ging ik continu over mij grenzen heen. Ik ontkende de continue pijn: het alarmsignaal dat mijn lichaam gaf dat er iets goed fout zat. Waarom? Omdat niemand wist wat er met me aan de hand was. 20 jaar lang had ik elke dag pijn, zonder diagnose.

ENDOMETRIOSE TRAJECT

Ik was 14 jaar toen ik hevige hoofdpijnen kreeg die al snel chronisch werden, daar kwamen extreme buikklachten en oververmoeidheid bij. Voor mijn 20ste had ik 3 chronische klachten naast elkaar. Daarnaast werden mijn menstruaties steeds zwaarder. Ik slikte soms 8 ibuprofen per dag om nog enigszins te functioneren en dat haalde slechts de scherpe randjes ervan af. Niet alleen op dagen van mijn menstruatie, de continue pijn en uitputting beïnvloedden mijn dagelijkse leven. Huilend op de bank hoorde ik mijzelf eens in de zoveel tijd zeggen ‘dit is niet meer normaal’.

Maar artsen konden niets vinden, ze keken ook niet verder dan de klacht. Ik kreeg verschillende misdiagnoses, waaronder PDS en chronisch vermoeidheid syndroom. Vaak werden mijn klachten toegeschreven aan stress en spanning en nóg vaker werden ze weggewoven onder het mom ‘je groeit er wel overheen’. Mijn ziekte had geen naam, maar stond wel centraal in mijn leven – in alles. Het zorgde ervoor dat mijn leven bestond uit grenzen overschrijden, mijn gevoel negeren en overgeleverd zijn aan ‘iets’.

Toen na een lang en intensief traject om zwanger te worden in 2018 de diagnose endometriose werd gesteld, was een van mijn eerste emoties: opluchting. Niet omdat er een oplossing was, maar omdat ik eindelijk de bevestiging kreeg dat ik niet gek was. Ik mocht even stoppen met vechten en op de automatische piloot de dagen ‘overleven’. De diagnose bracht mij gek genoeg rust en gaf een gevoel van grip. We, ík, kon íets doen! En dat gevoel heeft een grote invloed gehad op mij als vrouw, partner, vriendin, mama en als coach.

Mijn lijf is sterk, dat heeft me zo ontzettend verbaasd. Lange tijd leefde ik in strijd met mijn lichaam. Mijn buik was jarenlang de bron van pijn die ik niet wilde accepteren, ik zag en behandelde het als een zwakke plek. Maar nu zie ik dat het mijn krachtbron is. Het heeft bijna 20 jaar lang chronische pijn verdragen, binnen 5 jaar tijd een intensief IUI traject, een zware (endo)buikoperatie, 2 ivf trajecten, 2 zwangerschappen en keizersneden voor de kiezen gekregen en geen enkele keer gedacht ‘ik stop er mee, ik doe niet meer’. Mijn buik heeft juist zo hard geschreeuwd om mij te waarschuwen. Het heeft mij door moeilijke periodes geloodst en het is de bron geweest van nieuw leven: van mijn twee prachtige dochters. Endometriose heeft mij geholpen. Geholpen om keuzes voor mijzelf te maken en kracht te halen uit de littekens die ik letterlijk en figuurlijk heb opgelopen.

DAGELIJKS LEVEN

Endometriose staat voor mij daarom niet meer alleen voor pijn en verdriet. Ook voor kracht, waardering en focus. Kracht om te kiezen voor mezelf. Waardering voor mijn lichaam. Focus in mijn werk, het coachen van vrouwen met endometriose met de blik op de toekomst: Kendoe Coaching. Geen makkelijk, maar een zeer waardevol intern proces om het vechten tegen te veranderen in acceptatie van. Om de beperkingen om te zetten naar iets positiefs voor mezelf – balans. Na de diagnose en de medische behandeling kwam er ruimte voor mij, waardoor ik in staat werd gesteld om mezelf centraal te stellen in plaats van de ziekte. En dat gun ik iedereen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Updates

(Behind) Endo Stories

Endo Stories – Kiki

Mijn Strijd met endometriose: een verhaal van kracht en doorzettingsvermogen Graag deel ik mijn persoonlijke verhaal over mijn endometriosetraject met jullie. Mijn naam is Kiki

Verder lezen