Donutbroodjes met paprikaspread

Endoproof eten… Het blijft soms een hele opgave. Vooral broodvervangers vond ik in het begin een moeilijke. Lijnzaadcrackers zijn erg voor de hand liggend, maar geraakte ik na een poosje echt wel beu gegeten. Glutenvrij brood uit de supermarkt bevat vaak nog suiker, of gist, of soja, of,… Dus dan toch maar kiezen om iets zelf te maken!

Om elke dag zelf brood(jes) te bakken, heb ik niet altijd tijd of zin. Daarom zoek ik steeds naar iets wat ook in de diepvries bewaard kan worden. En yesss, deze donutbroodjes kunnen perfect de diepvries in. Eventjes op voorhand uithalen om te ontdooien en heerlijk om te beleggen of om bij een soepje te eten.

Om je een leuk idee te geven om het te beleggen, geef ik je er nog het recept van paprikaspread bij. Snel klaar – het roosteren van de paprika’s duurt het langst – en een ideale combinatie!

De donutbroodjes kan je natuurlijk nog anders beleggen. Denk aan wat koemelkvrije roomkaas met zalm en dille, zelfgemaakte kip curry of eiersalade, met wat fruit,… 

De paprikaspread smaakt in de zomer heerlijk verfrissend. Maar ook in de winter is het zeker niet slecht. Het blijft in de koelkast een weekje goed (als het potje het al zo lang overleeft, want ik bedoel: yummmiiiee!).

 

INGREDIËNTEN donutbroodje

  • 65 gram kokosbloem
  • 9 gram vlozaadpoeder
  • 30 gram amandelpoeder
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl appelazijn of citroensap
  • 225 ml lauw water

 

INGREDIËNTEN parpikaspread

  • 100 gram rode paprika
  • 200 gram koemelkvrije “fetakaas” (van bv Violife)
  • Zout
  • 1 el olijfolie
  • 1 el citroensap

 

LET’S BAKE!

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Meng alle droge ingrediënten door elkaar.
  3. Voeg alle natte ingrediënten erbij en meng deze goed door elkaar met een spatel voor 30 seconden.
  4. In het begin kan het erg plakkerig zijn, maar dat wordt minder naarmate je meer kneed.
  5. Kneed nog 60 seconden na met de hand en laat het deeg vervolgens 10 minuten rusten.
  6. Kneed het deeg nog 30 seconden goed na en verdeel het deeg in 6.
  7. Rol van elk bolletje een worstje, zodat het gemakkelijk in de donutvorm past. Druk het wat aan, zodat het deeg mooi in de vorm zit.
  8. Bak ze 25 minuten in de oven. Laat ze hierna nog even afkoelen.

 

MIX IT:

  1. Verwarm de oven voor op 220°C.
  2. Snij de paprika in 2 en verwijder het kroontje en de zaadjes.
  3. Leg ze met de bolle kant naar boven op een (herbruikbaar) bakvel en bak ze 20 minuten in de oven.
  4. Als ze zwart worden, is dat geen probleem, dat is net goed, dan komt het vel er gemakkelijker van af.
  5. Haal ze uit de oven en dek ze nog even af met een zuivere keukenhanddoek voor een 15-tal minuutjes.
  6. Ontvel de paprika en doe het samen met alle andere ingrediënten in een beker om te mixen met de staafmixer.
  7. Mix alles goed fijn met de staafmixer. Vergeet niet om af en toe alles goed naar beneden te duwen met een spatel en om de mixer even leeg te maken als daar blokjes feta of paprika in blijven hangen.
  8. Doe de paprikaspread in een potje om in de koelkast te bewaren.
  9. Smeer wat paprikaspread op een donutbroodje of lijnzaadcracker en smullen maar!

Nog eventjes iets extra’s uitklaren: vaak wordt aangeraden om lactosevrij te eten en drinken als je endometriose hebt, maar dat klopt niet helemaal. Het is niet zo zeer lactosevrij waar je op moet letten, maar wel koemelkvrij. Bij lactosevrije melk bv worden de melksuikers eruit gehaald en omgezet naar andere suikers. Mensen met lactose-intolerantie kunnen dit drinken of gebruiken in recepten zonder last te krijgen, maar voor ons endosisters is dit dus niet voldoende helaas. Vandaar dat je erop moet letten om niet lactosevrij, maar koemelkvrij te eten en drinken. Geitenmelk en –kaas etc zou nog in kleine hoeveelheden kunnen, maar dat is iets wat je zelf moet ontdekken of je dat verdraagt of niet.

Veel veganproducten zijn diermelkvrij, dus ook koemelkvrij. Maar daar moet je er dan weer op letten dat er geen sojaproducten gebruikt worden. Want remember, ook soja is een big no-no...

Een merk dat ik meestal gebruik als ik op zoek ben naar een roomkaasvervanger in recepten, of zoals de feta voor de paprikaspread, is Violife. Van Violife zijn er ondertussen heel wat producten die endoproof zijn, aangezien er geen koemelk, gluten, soja, cafeïne, suiker of alcohol in zit. In de Albert Heijn of Jumbo kan je ze gemakkelijk vinden. Ze smaken uiteraard anders als “echte” roomkaas en feta, maar ik vind het een heerlijke vervanger waarvan ik graag zonder schuldgevoel smul!

Updates

(Behind) Endo Stories

Endo Stories – Kiki

Mijn Strijd met endometriose: een verhaal van kracht en doorzettingsvermogen Graag deel ik mijn persoonlijke verhaal over mijn endometriosetraject met jullie. Mijn naam is Kiki

Verder lezen