Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Nog te vaak wordt deze (uit tijdsgebrek) overgeslagen. Bij mij is het vaak het probleem dat ik niet weet wat te eten. Daarvoor heb ik een oplossing gevonden: ik maak op voorhand wat klaar dat ik in de diepvries kan bewaren, zodat ik dat er ook weer snel kan uithalen en toch een goed ontbijt heb. Als ik veel tijd heb, bak ik ‘s morgens een omeletje.
Heerlijk is het om er een kopje ‘koffie’ bij te drinken. Een goede vervangkoffie is “Not Coffee” van Chikko. Dit is pure en biologische cichoreiwortel. Het bevat helemaal geen cafeïne, dus je zou het zelfs voor het slapengaan nog kunnen drinken. Granen zitten er ook niet in, dus aan gluten moeten er ook niet gedacht worden.
De pecannoten op de ontbijtkoek zijn trouwens echt “brain food” dankzij de vitamines B en E! Verder zitten ze boordenvol fosfor, zink, ijzer, magnesium en kalium. Ideaal tegen obstipatie en het voorkomt ontstekingen. Een betere start van de dag kan je dus bijna niet bedenken.
INGREDIËNTEN ONTBIJTKOEK (12 SNEETJES)
- 50 gram (zelfgemaakte) ghee (hier lees je hoe je dit maakt!)
- 50 gram koemelkvrije roomkaas (bv Violife)
- 200 gram amandelmeel
- Zout
- 2 tl wijnsteenbakpoeder
- 2 el koekkruiden
- 100 gram erythritol
- 1 tl vanille aroma
- 4 losgeklopte eieren
- Pecannoten (ongezouten)
KEEP CALM AND BAKE ON
- Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht).
- Smelt de ghee samen met de roomkaas in de microgolfoven (30 seconden) of smelt ze samen in een steelpannetje op het vuur.
- Meng intussen het amandelmeel, zout, wijnsteenbakpoeder en koekkruiden in een andere kom onder elkaar.
- Doe de erythritol en het vanille aroma bij het ghee-roomkaasmengsel en roer goed door.
- Giet het ghee-roomkaasmengsel vervolgens bij de droge ingrediënten en meng het door elkaar.
- Voeg de 4 losgeklopte eieren toe en mix met een mixer alles tot een smeuïg geheel.
- Giet het deeg in een lange flexibele bakvorm. Deze hoef je normaal niet in te vetten.
- Leg er voor je de vorm in de oven zet nog wat pecannoten boven op.
- Bak 45-50 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal de vorm uit de oven en laat even afkoelen. Haal de ontbijtkoek vervolgens uit de vorm en laat goed afkoelen voordat je er sneetjes van gaat snijden.