Nieuwe vzw zoekt bekende Vlaamse vrouwen met dezelfde ziekte: “Eén op de tien vrouwen lijdt aan endometriose”

 

Behind Endo (Stories) vzw zoekt vrouwelijke BV’s die zich willen engageren in projecten en acties om endometriosepatiënten in de toekomst een betere levenskwaliteit te kunnen geven.

Joris Herpol

Vrijdag 4 maart 2022 om 11:14

© shotbywolf.be

Verpleegkundige Esmeralda Frederickx uit Willebroek (28) en Valerie Clinkemalie (36), die de Atworkshop (werk- en beschermkledij) in Merchtem uitbaat, hebben allebei de chronische ziekte endometriose. Dat is een chronische ziekte van het vrouwelijke voortplantingssysteem waarbij weefsel dat (enigszins) lijkt op baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder ontwikkelt. Daar zorgt het voor verklevingen van organen en ontstekingsreacties.

“Bij veel vrouwen is het weefsel gevoelig voor hormonen, wat zich voornamelijk uit in zeer pijnlijke menstruatieklachten elke maand”, zegt Valerie Clinkemalie. “Ik heb zelf net zoals Esmeralda een lange zoektocht achter de rug voordat we een correcte diagnose ontvingen. We bundelen de krachten om meer aandacht te vragen voor deze ziekte, waaraan één op de tien vrouwen aan lijdt. We richtten daarvoor de vzw Behind Endo (Stories) op, die ijvert voor betere endometriosezorg in België.”

Lotgenoten

En nu zoeken Esmeralda en Valerie lotgenoten. “Het kan bijna niet anders dan dat er ook een aantal Bekende Vlaamse vrouwen zijn die endometriose hebben”, vertelt Esmeralda. “Het zou een enorme boost geven aan de bekendheid van endometriose als zo’n BV het gezicht van onze vzw wil worden. We hopen dat door deze oproep een aantal vrouwelijke BV’s zich willen engageren om mee hun schouders onder toekomstige projecten en acties te zetten.”

Maart is ook dé bewustwordingsmaand van endometriose, want dan wordt er wereldwijd door allerlei organisaties veel info gedeeld en worden acties op touw gezet, ook in België. Esmee en Valerie geven samen met andere experts een aantal webinars rond endometriose, voeding en osteopathie.

Endobelly

“Er worden alvast twee lotgenotenavonden georganiseerd en op sociale media lanceren we een foto-actie rond de endobelly”, zeggen Esmeralda en Valerie. “Endobelly is de welbekende opgezwollen endometriosebuik. De missie van Behind Endo (Stories) vzw is ook om meer bewustwording rond de ziekte te creëren door de ervaringsverhalen van endosisters te delen. Ook de verhalen van de omgeving en de partners worden gedeeld, want de ziekte heeft ook een zware impact op hun dagelijks leven.”

Intussen is er een open brief die wordt ondersteund door talrijke getuigenissen van endometriosepatiënten en een online petitie die al meer dan 5.000 handtekeningen bevat. Deze open brief werd opgesteld door Kristine De Schamphelaere en Elien Vandaele van EndoAwareness BE/NL, in nauwe samenwerking met andere patiëntenplatforms en lotgenotengroepen.

Meer info over de open brief, getuigenissen en de petitie vind je hier.

Het volledige artikel vind je op Het Nieuwsblad via volgende link: www.nieuwsblad.be/endo

De rode aanpassingen in de tekst werden aan Het Nieuwsblad doorgegeven maar nog niet aangepast blijkbaar. Toch maakt dit de boodschap net iets correcter.

Updates

(Behind) Endo Stories

Endo Stories – Kiki

Mijn Strijd met endometriose: een verhaal van kracht en doorzettingsvermogen Graag deel ik mijn persoonlijke verhaal over mijn endometriosetraject met jullie. Mijn naam is Kiki

Verder lezen