ghee

Endoproof eten betekent dat je onder andere geen boter mag eten (wat eigenlijk sowieso al niet goed is voor je lichaam). Overschakelen naar verschillende olies zoals olijfolie en kokosolie lijkt dan logisch, maar ze zijn niet in alle gerechten – zoals gebak – even gebruiksvriendelijk. De smaak is ook niet altijd even lekker dan.

But no worries, zoals gewoonlijk is er – soms na eventjes zoeken – wel een oplossing! En in dit geval is dat ghee. Sommigen kennen het misschien al vanuit de Ayurveda, waar ghee ontzettend veel gebruikt wordt. 

Ghee is geklaarde boter, dat wil zeggen boter maar dan zonder de melk. Ideaal dus voor ons endosisters, aangezien koemelk niet goed voor ons is, helaas. Door de “melkonderdelen” uit de boter te koken, blijft er een gouden olie over die wat stolt als het afkoelt. Omdat er geen melk meer in zit, hoef je deze overigens niet in de koelkast te bewaren. Als ik een grote voorraad gemaakt heb, zet ik een deel ervan toch (bovenaan) in de koelkast, zodat deze niet ranzig zou gaan smaken na een paar weken. 

Je kan ghee in de winkel kopen of online bestellen. Jammer genoeg wordt het dan al vlug prijzig. Daarom maken we het gewoon lekker zelf!

INGREDIËNTEN

  • 500g grasboter

 

READY, ZENNNN, GO!

  1. Steriliseer 2 kleine glazen potjes of 1 grote glazen pot, waar je straks de ghee in zal bewaren.
  2. Doe de boter in een pannetje en laat dit smelten op een zacht vuurtje. Zet het vuur zeker niet te hoog, want dan ga je de boter bakken en wordt deze bruin.
  3. Na een tiental minuutjes zacht pruttelen zie je dat er zich een schuimlaag vormt vanboven. Dit schep je weg met een schuimspaan of klein zeefje.
  4. Laat het nog 20 tot 30 minuten verder pruttelen. Op de bodem en langs de zijkant vormen zich nu dikkere vlokken.
  5. Zet een ander pannetje klaar met daarin een zeef en keukenpapier. Giet voorzichtig de ghee vanuit de eerste pan in het tweede pannetje met de keukenrol. Let op, want de ghee is kokend heet, dus je kan je gemakkelijk verbranden.
  6. Laat het een paar minuutjes uitlekken door het keukenpapier heen. In het pannetje zit nu de vloeibare en warme ghee. Giet deze voorzichtig in de glazen potjes en laat afkoelen. De ghee zal weer stollen. Bewaar 1 potje in de koelkast of op een donkere en koele plaats. Het andere potje kan je gerust op de kast bewaren, zodat je het steeds bij de hand hebt om te bakken etc.

 

Ghee-weetje

Ghee heeft een heel erg hoog kookpunt, waardoor deze niet snel zal verbranden als je deze gebruikt bij het koken.

Zoals eerder vermeld wordt ghee vaak gebruikt in de Ayurveda, al voor eeuwen lang. Eén van de vele gezondheidsvoordelen is dat het de lever ondersteunt om giftige stoffen uit je lichaam te verwijderen. Dankzij de rijke hoeveelheid omega 3 en 9 die er in zit, gaat het ook ontstekingen in je lichaam tegen. Meer dan welkom dus bij endometriose! De vitamines A, D, E en K zijn dan weer mooi meegenomen.

Updates

(Behind) Endo Stories

Endo Stories – Kiki

Mijn Strijd met endometriose: een verhaal van kracht en doorzettingsvermogen Graag deel ik mijn persoonlijke verhaal over mijn endometriosetraject met jullie. Mijn naam is Kiki

Verder lezen