Esmeralda spreekt vrouwen met endometriose moed in

Esmeralda Frederickx (27 jaar) heeft elke maand veel buikpijn. Die heeft ze nu al 15 jaar. Vorig jaar ontdekte ze dat ze een ziekte heeft. Die geeft haar zoveel pijn. En door de ziekte kan ze moeilijk kinderen krijgen. Hoe is het om deze ziekte te hebben? En hoe verandert die ziekte haar leven? Esmeralda vertelt het aan Wablieft.

Lynn Claerhout – 23/03/2021

© Foto’s door Geert Pieters – Shotsbywolf

Wablieft: Hoe heb je ontdekt dat je lichaam niet goed werkt?

Esmeralda Frederickx: Elke maand had ik veel buikpijn. Dokters vonden geen oorzaak. Daarom gaven ze mij de pil. Dat is dezelfde pil die vrouwen nemen om niet zwanger te worden. Tien jaar later stopte ik met de pil. Meteen daarna had ik niet veel pijn. Later werd de pijn wel heel erg. Stond ik recht wanneer ik pijn kreeg? Dan moest ik me ergens aan vasthouden. Anders kon ik de kramp niet aan. Had ik een heel slechte dag? Dan kon ik zelfs niet naar het werk. Want ik kon niet stappen.

Enkele jaren geleden leerde ik op internet enkele mensen kennen. Zij gebruikten oliën voor hun gezondheid. Ik zocht een olie tegen de pijn. Toen vroeg iemand: “Heb je je al laten testen op de ziekte ‘endometriose’?” Ik ben dan naar een gynaecoloog gegaan, een dokter voor vrouwen. Hij zei nog dat alles normaal was. Misschien moest ik eens naar een dokter die er meer over wist? Dat heb ik gedaan. Toen bleek dat ik toch endometriose heb.

Wat is endometriose?

Het is een ziekte. Daarbij is er weefsel dat lijkt op weefsel uit de baarmoeder. Maar het zit buiten de baarmoeder. En je ziet het niet goed op een foto. Daarom is het zo moeilijk te vinden. Bij mij was het wel duidelijk omdat de ziekte al zo erg was. 

Hoe kan je de ziekte behandelen?

Met een operatie kan je dat slechte weefsel weghalen. Dat gebeurde bij mij vorig jaar.

Heb je nu geen pijn meer?

Helaas wel. Wel tien keer minder dan vóór de operatie. Nu helpen pillen tegen de pijn. En ik voel me minder moe. Kom ik thuis van het werk? Dan kan ik nog iets doen. Vroeger lukte dat bijna niet. 

Heb je nog andere klachten dan pijn en moe zijn?

Niet iedereen met deze ziekte heeft dezelfde klachten. Sommigen voelen bijna niets. 

Dan is het moeilijk om de ziekte te ontdekken.

Kan je dan kinderen krijgen?

Dat is voor elke vrouw anders. Bij mij is het een probleem. Daarom krijg ik nu een behandeling. Die maakt de kans op een kindje groter.

Hoe reageerde je toen je je ziekte kende?

Ik vond het heel moeilijk. Toch huilde ik van geluk. Want mijn dokter geloofde hoeveel pijn ik had. Ik was dus niet gek. Ik voelde me wel mislukt als vrouw. Bijna iedereen denkt dat vrouwen vanzelf vruchtbaar zijn. En dat zwanger worden makkelijk is. Dat is niet voor iedereen zo. Heb je endometriose? Dan is die kans nog kleiner. En één op de tien vrouwen heeft endometriose. Dat is echt veel!

Heb je tips voor vrouwen die horen dat ze de ziekte hebben?

Weet dat het niet jouw schuld is. Je kan er niets aan doen. Je faalt niet als vrouw. En je bent nog evenveel waard.

Wat als je niet weet of je de ziekte hebt?

Heb je elke maand veel pijn? Ga dan naar een gynaecoloog. Mogelijk is er geen probleem. Toch kan een onderzoek nooit kwaad. Ik raad ook aan om na te denken. Hoe leef je? Hoe snel gaat jouw leven? De antwoorden op deze vragen openden mijn ogen. Want vroeger was ik met veel tegelijk bezig. Ik kreeg stress, ik at ongezond en ik sliep slecht. Toen hoorde ik dat ik endometriose heb. Dat deed me anders kijken naar mijn leven. 

Hoezo?

Ik begon veel te lezen over gezondheid. Ik las dat stress heel slecht is voor je lichaam. Iedereen weet ook dat je veel groenten en fruit moet eten. Toch doen we het niet altijd. Want we leven zo snel. We willen allemaal zoveel bereiken. En dan vergeten we onszelf.

Ik ben dus bewuster gaan leven. Wat doe ik wel en niet? Wat eet en drink ik? Wat smeer ik op mijn lichaam? Zo drink ik nog wel koffie en alcohol. Maar minder dan vroeger, en ik geniet er bewuster van. Ik zorg nu beter voor mezelf.

Dit artikel verscheen op Wablieft: https://www.wablieft.be/nl/krant/interview/esmeralda-spreekt-vrouwen-met-endometriose-moed

Updates

(Behind) Endo Stories

Endo Stories – Kiki

Mijn Strijd met endometriose: een verhaal van kracht en doorzettingsvermogen Graag deel ik mijn persoonlijke verhaal over mijn endometriosetraject met jullie. Mijn naam is Kiki

Verder lezen