Over ons

Onze visie

BEHIND ENDO (STORIES) vzw staat voor:

° Ervaringsverhalen van endolotjes én hun partners delen (bewustwording)

° Correcte info over endometriose en concrete handvaten tijdens gesprekken met dokters (educatie)

° Tips om op een holistische manier het dagelijkse leven met endometriose draaglijk te maken via webinars, blogs en ons ledenplatform (levenskwaliteit)

° Acties om de nodige (h)erkenning en omkadering rond endometriose in BE en NL te verkrijgen (actie)

C'est qui?

Valérie

Hey, ik ben Valérie en woon in Baardegem, samen met mijn vriend Ignace, zotte kat Mambo en doorgedraaid konijn Grumpy.

Mijn favoriete kleur is groen, ik ben een boekenverzamelaar, verzot op wandelingen in de vrije natuur met een bubbel tettervriendinnen, ik ben tenenkrommend perfectionistisch maar kan ook ontzettend lui zijn en dingen tot op de deadline uitstellen.

Naast @WorkShop (www.atworkshop.be), een winkel en groothandel in werk- en beschermkledij die ik samen met mijn vriend run, stampte ik in 2020 mijn eigen bedrijfje uit de grond: Moment Content – Thee & meer (www.momentcontent.be)  Hiermee wil ik vooral inspireren om bewust te kiezen voor me-time en te leren luisteren naar uw lichaam, als dat zegt: vertragen, nu niet, effe gas terugnemen. (En je vindt er ook kei lekkere thee en kruidentisanes 😉)

Sinds 2018 ben ik ook ‘officieel’ #endosister…

🌻 Lees HIER mijn Endo Story!

Esmee

Hoihoi! Ik ben Esmeralda, een multi-gepassioneerde vrouw! Ik werk als thuisverpleegkundige en heb een eigen blog (www.heartfullyconscious.be) waar ik deel over mijn zoektocht naar een bewuster en holistisch leven. Dit alles combineer ik met een gezin waar ik samen met mijn man Yarrith trotse hondenouders ben van Tina, een Spaanse puppy.

Daarnaast vind je mij vaak verstopt achter een boek of laptop, waaruit ik informatie op slurp. In balans leven en zijn is een enorme uitdaging voor mij, zeker met de diagnose endometriose (die ik in 2020 heb gekregen). Toch weerhoudt dit mij er niet van om informatie en kennis te delen en om endometriose in de belangstelling te zetten.

🌻 Lees HIER mijn Endo Story!

Onze missie

Sinds vorig jaar oktober 2021 is er terug een Vlaamse vzw rond endometriose: Behind Endo (Stories) vzw. Omdat we zelf een lange zoektocht achter de rug hebben vooraleer we een correcte diagnose ontvingen, besloten we de krachten te bundelen om  meer aandacht te vragen voor deze chronische ziekte, waar ruw geschat 1 op 10 vrouwen aan lijdt.

‘Geef endometriose een gezicht!’ Met onze vereniging willen we endometriosepatiënten een stem én gezicht geven, hen ondersteunen in hun zoektocht naar een correcte diagnose en een passende behandeling.

De missie van onze vzw is om meer bewustwording rond de ziekte te creëren door de ervaringsverhalen van endolotjes te delen. Ook de verhalen van de omgeving en de partners worden gedeeld, want ook voor hen heeft de ziekte een zware impact op het dagelijkse leven. Dit combineren we door correcte informatie over de ziekte te verspreiden via onze website en folders en via contacten met patiënten via onze sociale media, zodat de kennis van zowel patiënten als beleidsmakers en medisch personeel vergroot. Waardoor er hopelijk snellere correcte diagnoses mogen volgen.

Omdat we ook een holistische aanpak zeer belangrijk vinden, en endometriose echt een ziekte van het hele lichaam is, geven we via ons ledenplatform tips en advies rond voeding, beweging en ontspanning. Ook verbinding en samenwerking spelen een belangrijke rol in onze missie en dit uit zich in verschillende acties voor betere endometriosezorg in België die we samen met andere patiëntenorganisaties organiseren.

Facebook-community

We hebben zowel een openbare Facebook-pagina als een besloten Facebook-groep.
 
Die laatste vormt een community waar we samen kunnen zijn. Waar we ons verhaal kunnen delen maar elkaar ook raad kunnen vragen en tips kunnen geven over hoe we met deze ziekte om kunnen gaan. Een veilige haven dus voor alle endolotjes.
 
 
 
 

Het verhaal achter ons logo

REGENBOOG
De regenboog is een prachtig natuurverschijnsel. Wanneer het regent (verdriet en tegenslag) en tegelijkertijd de zon (hoop en leven) schijnt, komt er een regenboog tevoorschijn. De regen staat symbool voor verdriet. Donkere wolken maken de wereld somber, nat en koud. De zon is het tegenovergestelde: het maakt de wereld warm, vrolijk en licht.

Het gezegde ‘na regen komt zonneschijn’ is de versmelting van deze twee uitersten. Wanneer het regent en tegelijkertijd schijnt de zon, dan ontstaat er een fenomeen dat beiden overstijgt. Zowel de regen als de zon transformeren samen tot iets wat groter is dan ze beiden apart ooit kunnen zijn: een magnifieke regenboog! Zowel licht als donker, hoop en verdriet mogen er allebei zijn. Zonder schaduw geen licht en zonder kou geen warmte.

Het is een belofte dat ook na de regen weer zonneschijn zal komen. Hou vol, want hoe donker het nu ook lijkt, op een dag breekt de zon weer door. De regenboog is dus een prachtig symbool voor hoop, vrede en troost. Een symbool voor een lichtpuntje in moeilijke tijden.

GELE KLEUR
Geel staat algemeen bekend als de kleur voor de bewustwording van endometriose. Toen de Amerikaanse organisatie EndoFound in 1980 een eerste publicatie deed van hun awareness brochures over endometriose, gebruikten ze de kleur geel als achtergrond. De brochures werden wereldwijd verspreid, in alle talen vertaald en sindsdien is geel de officiële kleur van endometriose.

De organisatie gebruikt sinds 1993 ook een geel lint met daarop de woorden ‘Vraag me wat endometriose is!’. Ze proberen hiermee de bewustwording nog meer te stimuleren omdat mensen bij het zien ervan nieuwsgierig zijn naar het verhaal erachter. Met onze gele regenboogpin proberen wij met Behind Endo (Stories) deze bewustwording een nieuwe dimensie te geven.